2013. július 16., kedd

Cikkes, cikkes

Most találtam ezt a cikket...Szerintem el lehet olvasni, bár legalább a felével nem értek egyet. Meg van benne jó pár ismétlés is, no mindegy. Látszik rajta, hogy nyilván olyan írta, akinek életében nem volt se anorexiás, se bulimiás és amúgy se sokat ért hozzá. Bevallom, hogy vannak benne igaz dolgok, de némelyik azért eléggé túlzás...No mindegy. Olvassa el, akit érdekel :) Aztán már nem csak nekem lesz róla véleményem :)

Mit kell tudnod erről a kényszerbetegségről 



Táplálkozási zavar, amely nemcsak a lánykákat, hanem a felnőtt vagy idős nőket és pasikat is veszélyeztetheti. Sokan titkolják és szégyellik. Van, akinek a párja sem tud a szokásáról. Felnőtt, családos nők rejtőznek el a cukrászdázás vagy nagy habzsolások után a mosdókban. Aztán a hányás önműködővé válik, savas váladékot büfögnek fel.

A bulímiás hánytatja magát, hogy a nagymennyiségben bezabált kalóriadús falatokat eltávolítsa a testéből. Kényszeresen eszik sokat, aztán gyorsan megbánja.

A legrosszabb, hogy egy bulímiás bármikor, minden ok nélkül elhalálozhat, mert a szervezete nem rendelkezik a megfelelő tápanyagokkal. A létfontosságú kálium, nátrium és magnézium hiányzik a testükből.

A bulímiás betegek nem feltétlenül soványak. Hánytatják magukat ugyan, de a táplálék-felszívódás már a szájüregben megkezdődik. Ezért a soványság nem feltétlenül a bulímia jele.



Figyelmeztető jelek a bulímiára:

-          Evés után eltünés a fürdőszobában

-          Véreres szem, puffadt arc. Vagy a sovány testhez képest pufi arc.

-          Nagy mennyiségű étel gyors eltünése a kamrából, konyhából, hűtőszekrényből. Az ilyen ember szó szerint kieszi a vagyonából a családot.

-          Magas kalóriás ételek: kekszek, sütik, kenyerek, édesség nagy tömegben való vásárlása, fogyasztása.

-          Hányásszag

-          A fürdőszoba beparfümözése, a szájvíz sűrű használata

-          Érzelmek erős kontrollálása, “színészkedés”

-          A fogak gyorsan tönkremennek – kikezdi a gyomorsavval elkeveredett, visszakényszerített étel a fogzománcot. Sok bulímiás rögtön fogkrémet és szájvizet használ a szagok elfedésére. A fogromboló hatás ekkor még rosszabb. Evés után fél óráig amúgy sem javasolt fogat mosni, a bulímiások pedig a savas hányás után rögtön fogat mosnak. Nem azt mondom itt, hogy a fogmosást meg kell szüntetni, hanem magát a hánytatás szokását. Tehát árulkodó lehet a rossz, gyorsan romló fogsor, vagy a túl korai műfogsor (valakinek már 20 évesen kattogtatósa van!)

-          30 éves életkor felett is dicsekednek azzal, hogy bármit és bármennyit megehetnek, nem árt. Ez egy esetben igaz: akkor ha az illető idegeskedő, önmagát emésztő típus. Ugyanis az állandó belső stressz apasztja a kilókat, viszont öregít is. Ugyanez áll a cigarettára: lehet, hogy sovány lesz tőle valaki, de 40 év fölött múmia is.


Alternatívák a bulímiára:

-          Nem mindegyik bulímiás hánytatja magát. Van, amelyik hashajtót használ vagy túledzi magát.

-          A túl sok edzőteremben töltött óra is figyelmeztethető jel lehet. A bulímiás túlhajtja büntetésből magát, mert túl sokat evett. A túledzés az egészségre is veszélyes.


Kezelés: új szokások kialakításával. Az állandó hányási ingert csökkentik a kis adagban elfogyasztott ételek 2-3 óránként. Ha az első időkben nehéz például a zabpelyhet megennie, a kis adagokban elfogyasztott gyümölcs és joghurt is megteszi. Pici, egy-két decis tálkákba, poharakba kell mérni az adagot. Ez a mennyiség nem terheli meg a gyomrot. Az alkohol szigorúan kerülendő, hisz lecsökkenti az akaraterőt és az elhatározást.




Bulímiás anorexiások és “normál” anorexiások



Attól függően, hogy hogyan táplálkozik és milyen életkorú, egy hatvan kilós is lehet anorexiás. Csak ekkor még senki sem figyel fel rá.


A táplálkozászavar hátrányai, amik nem biztos, hogy a tudatukban vannak az ebben szenvedők:

-          Csomókban hullik a hajuk: ritka a hajuk és fénytelen.

-          Hormonzavar. Nőből lényegében fiútestű végletlénnyé válnak.

-          Pszichés zavar. Kövérnek látja saját magát, akkor is, ha nem az.

-          Csajoknál megszűnik, vagy rendszertelen a menstruáció, bár ez általában nem zavarja őket. Vagy van ugyan, de elcsúszik.

-          Nem tartják anorexiásnak saját magukat.

-          Az erőszakos, infúziós táplálás nem oldja meg a gondot. Hazaérve a helyzet rosszabb lesz, mint volt.

-          Olykor zabálnak, de sokat, ami után bűntudatok van. Akár 8-10 kilót is hízhatnak egy-egy tíznapos zabálás után. A sok koplalás miatt sokkal könnyebben híznak, mint mások.

-          Szédülés, émelygés, látászavar, fájdalmak, alvás helyett ébrenlét.

-          52 kiló elérése után még fogyni akarnak

-          Azt gondolják, csak a 40 kiló anorexia, fölötte nem.

-          Agresszívak, ha nem esznek.

-          Olyan unalmas és monoton az étrendjük, hogy nem csoda, hogy elkapja őket a kísértés, ami után aztán szégyellik magukat.

-          Piszkafa lányokat raknak a számítógép képernyőjükre, szobájuk falára példaképnek.

Ismertetőjelük - főleg nőkre, de férfiakra is érvényes:

-          Ha valaki megnézi a piszkafalábaikat és botsáska alakjukat, azt gondolják, az illető irigykedik rájuk

-          Céljuk 42 kg, esetleg 45 kg elérése – mindegy, milyen áron.

-          Vagy a túlsúlyosak kitűznek maguknak egy irreális célt, s a normál súly belövése után nem számítják le a lógó bőr súlyát. Így a normál súly helyett valójában soványak, anorexiások.

-          Túledzik magukat: 1-4 órás edzésszekciók, amit alig bírnak ki, olyan rossz az állóképességük. Ha mégis jó az állókészségük, akkor is természetellenes a napi 2-4 óra testedzés, hacsak nem sportoló az illető.

-          Szigorú, pontokba szedett szabályokat állítanak össze maguknak a miheztartás végett.

-          Mániákus megfelelési kényszer jellemzi őket.

-          Ha kérdezik őket a súlyukról, többet hazudnak, mint amik. Azért, hogy a környezetük ne aggódjon.

-          A pszichológusukat is simán átverik. Általában a pszichológusok nem nagyon tudnak rajtuk segíteni. Amíg szembe nem néznek a problémával, mindezt támadásnak vélik.

-          Csak egy dolog körül forog az agyuk egész nap: evés, kalóriák, evési fóbiák. A beszédtémájuk ebből kifolyólag ugyanez.

-          Nem tudnak ezekről a témákról senkivel sem beszélgetni, mert a többiek hülyének nézik őket.

-          Szeretnének egyedül élni, hogy a hűtőben az legyen körülöttük, amit szeretnének, hogy ne essenek kísértésbe. Ugyanis amikor rájuk jön a zabálhatnék, óriási kajamennyiségek tűnnek el, amit kihashajtóznak.

-          Azért is szeretnének egyedül élni, hogy senki ne kérje őket számon, mit ettek, vagy ettek-e egyáltalán, túl soványak és hány kilósak.

-          Szeretnek elhúzódni, iskolai életben a nyári-tavaszi-téli szüneteket, hétvégéket szeretik, amikor megúszhatják a pillantásokat, hogy esznek-e. A szülőket már át tudják verni, de iskolatársaikat, tanáraikat, embertársaikat nem nagyon.

-          Általában a szülő is evészavaros. Például le kellene fogynia, de nem teszi. A “gyerek” magára veszi a terhet, és a szülő helyett is fogyni kezd. Azonban a normál családból jött embereket is veszélyezteti ez a betegség.

-          Azért sem szeretnek társaságba járni, mert túl kövérnek képzelik magukat, vagy nem megy rájuk a kívánt ruha.

-          Az evészeteket, kajálásokat direkt úgy időzítik, hogy más is lássa. Tehát például az anyuka előtt esznek, hogy az megnyugodjon, eszik ez a gyerek.

-          Általában nagyon okos, művelt, teljesítményorientált emberek esnek bele az anorexia-bulímia csapdába.

-          A csomagolt kajáikat odaadják valakinek, vagy beledobják a szemétbe. Ha valaki ellenőrzi, ettek-e, simán hashajtóznak egy-egy nem tervezett evés után.

-          Kerülik a családtagjaikat, de neten összetartanak. Netes naplót vagy saját naplót vezetnek a zabálásaikról és az 500 kalóriás diétájukról, mániákus testedzéseikről.

-          Nem hánytatják magukat, hanem hashajtókat és fogyasztószereket szednek. Ez bármi lehet, csalánteától, mályvateától, mályvateakapszulától, kávétól, kávétablettától, szűztea kapszulától kezdve. Így a fogazatukról nem lehet felismerni az anorexiás bulímiásokat.

-          Zsírégetőt szednek akkor is, ha semmi szükségük rá. Soványak, de L-Carnitint tartanak a szekrényükben.

-          Fáradtak. Sokszor homályos a látásuk, gyengének érzik magukat. Este nem nagyon bírnak 3-4 órahosszánál többet aludni, mert testük keresi a tápanyagot és folyamatosan dolgozik.

-          Olyan módon tönkretették a testüket, hogy az már fáj. Fájhat minden csontjuk, a lelkük is. Általában depressziósok, mert azt hiszik, senki nem érti meg őket.

-          Állandóan fáznak, még nyáron is. Vacognak, lúdbőröznek. Hideg a kezük-lábuk. Szájuk (ha nem rúzsozzák) lilás, a körmük szinte kékes. Bőrük hámlik. Az arcszínük nem szép.

-          Szívzakatolás. Szívritmuszavar. Ha meghalnak, szívproblémák miatt halnak meg.

-          Soványságuk ellenére a koleszterinszintjük igen magas: azért, mert egyoldalúan és nem egészségesen táplálkoznak.

-          Ha 700-800 kalóriát esznek egy nap, már úgy érzik, túlették magukat.

-          Azt gondolják, napi 700 kalória fogyasztása nem anorexia.

-          Van, amelyik a napi limitként 250 kalóriát tűz ki, három órás biciklizéssel, ami újabb 1000 kalória mínusz. Aztán csodálkoznak, ha nem fogynak a kitűzött tempóban, mivel a test ebben az állapotban – 52 kiló után – már csak úgy fogy, ha felemészti saját magát, elvesz az izmokból és a létfontosságú szervek által felhalmozott tápanyagokból.

-          Utálják magukat, ha kalóriában átlépik a saját maguk által állítgatott, amúgy igen alacsony kalóriákat.

-          Férfihormonok túltengése: el kezdenek szőrösödni, mivel a menstruációjuk elmúlt, vagy nem rendszeres (28-30 naponta a normális). Tehát átesnek a ló másik oldalára, megindul a férfihormon képződés. Ugyanúgy, mint a túl kövér nőknél. A túlsúlyos nők némelyike borotválkozik is.

-          Azt tartják szépnek, ha látszik a bordájuk. 50 kilósan is hájrétegeket látnak magukon mindenfelé. Torz a tükörképük, mint ahogy egy túlsúlyos is vak egy darabig a saját kinézetére.

-          A mániákusan 50 kilót megtartók huszonvalahány-évesen már ráncosak. A harmincasok pedig azzal tévesztik meg saját magukat, hogy elhitetik magukkal, sőt hangsúlyozzák is, hogy fiatalabbnak néznek ki a saját koruknál. Súlyos önbecsapás, mert a környezetük ezt általában nem így látja.

-          Két órahosszánként esznek egy-egy harapást.

-          A neten támogatják, biztatják egymást. Egyik pálcika a másikat. Hamis megerősítést kapnak a másiktól.

-          Annyira éhesek, hogy sok-sok liter vizet isznak. Nem napi kettőt. Legyen gyanús, ha valaki túl sok vizet iszik!

-          Állandóan az evésen jár az eszük. Napi több órán át. Megtervezik, hogy mennyit nem esznek, aztán azon gondolkoznak, hogy úgy megennének egy sütit, egy sajtot, satöbbi.

-          A fogyásba belelendült túlsúlyosak is lehetnek idővel anorexiások: csak a mérleg eredményét nézik, és nem számítják bele, hogy a lógó bőr is olyan 5-25 kiló lehet akár.

-          60 éves embernél a 63 kiló, 50 évesnél a 60 kiló is anorexia. Sőt némely embernél a 50 kiló mániákus megtartása is anorexia.

-          Hosszútávon az állapotuk súlyos hiánybetegségeket okoz.

-          A gyomruk ramaty állapotban van.

-          Előszeretettel alkalmazzák a gyógyszereket, vitaminokat, táplálékkiegészítőket. Olyan kevés táplálékot vesznek azonban magukhoz, hogy ezek a nem természetes, nem gyomorbarát anyagok még inkább kikészítik a bélrendszerüket.

-          Inas békatestűvé válnak. Annyira nem lesznek nőiesek, annyira eltűnik a mellük a túledzéstől, hogy némelyik implantátumot ültettet be a mellébe.

-          A testképük torz. Mint ahogy egy duci sem veszi észre, hogy túlsúlyos, az anorexiás sem tartja magát anorexiásnak.

-          Skinny Girl-t és hasonlókat olvasnak. Éttermekben jól megszórják a megrendelt drága ételét borssal és sóval, hogy meg ne egyék.

-          Egyoldalúan táplálkoznak. Nem csoda, hogy hullik a haj, romlik a látás, fáj a gyomor, sajog minden porcika.

-          Mindenféle orvosi problémáik vannak. Nem egészségesek.

-          Fejfájás, koncentrálásra való képtelenség.

-          Rosszullét, ájulás, levegőért kapkodás.

-          Utálják a testüket, mert úgy gondolják, az nem engedelmeskedik.

-          A mérleg mutatója határozza meg a jókedvüket.

-          Nem kajálnak a családdal. Elkülönülten esznek, legalábbis úgy tesznek, hogy biztonsággal eltüntethessék a kaját.

-          Ha megettek 300 kalóriát, úgy gondolják, vezeklésként 1200 kalóriát kell letornázniuk.

-          Pánikroham a test miatt: ezt akár két gerezd mandarin is kiválthatja.

-          Bepánikol, ha a joghurt felének tervezett elfogyasztása helyett megeszi az egészet.

-          Időpontokat tűznek ki maguknak, hogy érettségire, diplomaosztóra például 39 kilósak lesznek. A test nem így működik.

-          Hajszálvékony mezsgyén lavíroznak. Például némelyik, ha nem tornázik, napi 200-600 kalóriát eszik, ha tornázik, akkor esetleg napi 800-at. Ez rettentően kevés. Nem csoda, hogy tönkremegy a testük, ami különösen idősebb korban bosszulja meg magát.

-          Időskori anorexia: az egy életen át tartó sanyargatástól és kekszdiétáktól rettentő ráncosak. Pergamen bőr, furi mániák.

Néhány érdekesség:

-          Van olyan, akit maga a férje/élettársa tart anorexiásan. Rossz párkapcsolatból jött férfiak némelyike annyira felejteni akar, hogy a soványt látja szépnek akkor, ha az előző barátnője duci vagy túlsúlyos volt. Így a jelenlegi csajszi görcsöl, vergődik, nem eszik, hogy a meghatározott súlytartományok között, például 50 kilósan tartsa saját magát. Úgy gondolja, a párját csak így tudja megtartani.

-          Jónéhány ember a kinézetével azonosítja saját magát. Csak a külsőségekre figyel.

-          Ha valaki etetni akarja az anorexiást, azt a saját maga ellen indított támadásnak észleli. Összeesküvésnek, amikor zsírt akarnak rátenni.

-          Bűntudatot éreznek egy-egy jóízű evés után. (Nem biztos, hogy elmondja neked, ez benne zajlik.)

-          Környezetüket hazugságokkal traktálják. Összepiszkolnak tányérokat, hogy úgy látszódjon, ettek.

-          Az anorexia nem korosztályhoz és nemhez kötött. Létezik időskori anorexia. Van olyan anorexia, amiről a házastárs sem tud.

-          Az időskori anorexiást úgy lehet felismerni, ha valaki a saját életkorához képest nagyon ráncos.

Legyen gyanús, ha:

-          Valaki 600 kalóriás, vagy 1000 alatti diétával fogy

-          Állandóan almát, zabkását, joghurtot, minimumkalóriás dolgokat eszik (és még örülhetsz, ha eszik egyáltalán)

-          Szőlőcukrot hord a zsebében.

-          Visz ugyan tízóriait, de szünetben inkább odaadja a fiúknak, vagy becseréli cigire.

-          Azt gondolja, hogy egy kis multivitaminnal tett valamit az egészségéért.

-          Gebe, de nem fogadja el a kínálást, sütiket. (Azt hiszi, fel akarod hízlalni.)

-          Még a steviának és a fokhagymának is kiszámolja a kalóriaértékét.

-          Merev szabályrendszerhez tartja magát.

-          Pici darabokra felaprítja a gyümölcsöket, hogy minél tovább tartson az evés.

-          Mániákusan ügyel arra, hogy a családtagok előtt is egyen. Viszont ha eszik, csak hangya mennyiségeket hajlandó elfogyasztani, vagy az előre megtervezett minimálszendvicset, szépen becsomagolva.

-          Szemmel láthatóan gebe és csontváz, mégis állandóan a kaja, a súly, a kalóriák, soványság és kövérség körül forognak a gondolatai. Fél, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás.

-          Csak a kaja, étkezés, hízás-fogyás a beszédtémája.

-          Kövérnek mondja magát, hogy bókokat csikarjon ki a környezetéből

-          Evésszünetekben cigizik. Cigarettázik, hogy nehogy egyen.

-          Túledzi magát, így kompenzál. Nem ritka a 3-4 órás edzésszekció sem.

-          Túl sok vízivás, túl sok rágógumi, túl sok fogmosás.

-          Nem tud aludni, forgolódik, hánykolódik. A test dolgozik, keresi a kalóriákat, így maga az ember sem tud pihenni.

-          Altatók, melatonin használata.

-          Gyümölcsökből csak alma, szinte semmi több.

-          Ha evésre erőlteti őt a környezete, egyszerűen nem bír enni, vagy rosszul lesz az elfogyasztott kajától.

-          Mit csinálhat a vécében? Hashajtók, satöbbi.

Lehet-e segíteni rajtuk?

-          Nem nagyon. Vagy meghalnak, vagy nagy nehezen meggyógyítják magukat.

-          Vagy elvegetálnak egy életen át, mint egy növény, önkéntesen vállalt szerzeteséletet élve, amikor csak ők látják magukat szépnek, senki más.

-          Bizalommal lehet azért segíteni: amikor nem kérjük számon, hogy mennyit evett.

-          Elvileg meg is gyógyulhatnak, ha őszintékké válnak a környezetükhöz, és legfőképpen: saját magukhoz.

6 megjegyzés:

  1. Ekkora marhaságot...Hát akkor te is, meg én is anorexiásak vagyunk, nem? xD

    Én is úgy fogyózok kb., mint te, csak kevesebb sporttal:/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, hogyne.

      Remélem azért te normálisan fogysz és vigyázol magadra:)

      Törlés
  2. Kicsit elgondolkodhatnál, magadra vehetnéd...Vagy mire vársz? Amíg belehalsz? Te is azt mondtad, hogy megeshet...nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem arra mondtam. Nem tudom, hogy mennyire kéne magamra vennem igazából...

      Törlés
  3. Huh, ez ijesztő cikk... Kicsit nyers ugyan, de megmondja a lényeget. Manapság még nem bulímiásként/anorexiásként is nehéz változatosan/egészségesen étkezni, nem szabadna rátenni még öt lapáttal - de oké, tudom, ez nem ilyen egyszerű.
    Ténylegesen inkább a legutolsó soron kell elgondolkodni.

    VálaszTörlés